Slovník pojmů

Fogalomtár

Habár örömünkre szolgál, hogy lenyűgözik a RETLUX lámpák és készülékek, szeretnénk, ha minél többet megtudna róluk.
A következő kifejezések és szimbólumok megismerésével bizonyosodhat meg arról, hogy a termék megfelelő-e az Ön számára, és nem csak egy jó első benyomás, hanem egy okos választás is.

Egyenértékű a hagyományos izzóval

A klasszikus izzó hozzávetőleges teljesítménye, amelyet az energiatakarékos fényforrás helyettesít. De például a LED izzóknál ez nem biztos, hogy teljesen igaz, mert egy klasszikus izzó szinte végig világít, és a kibocsátott fény egy részét a mennyezet és a falak verik vissza, ami elnyeli azt. Míg a LED izzó 120-180 fokos szögben világít, és az összes fénykibocsátás csak a megvilágított térbe kerül, így "több fény" érzése lesz a helyiségben.

Színvisszaadási index Ra

Az Ra színvisszaadási index (CRI) a hűségük értékelése, amikor egy adott forrás megvilágítja a nap által megvilágítotthoz képest. Az Ra=0 érték azt jelenti, hogy ezzel a világítással nem lehet színeket megkülönböztetni. Viszont Ra=100-nál a színek visszaadása teljesen természetes. Ezért minél magasabb az Ra érték, annál természetesebbek lesznek a színek a megvilágított térben.

Kompakt fénycső

A kompakt fénycsövek esetében az "energiatakarékos izzó" elnevezés népszerűvé vált a nagyközönség körében. Nagyon leegyszerűsítve, a kompakt fénycső lényegében egy klasszikus fénycső, elég kicsinyítve ahhoz, hogy elférjen a szokásos világítótestekben.

LED 

A LED az angol "light emitting diode" elnevezés rövidítése, tehát egy félvezető alkatrész, amely fényt bocsát ki (hoz létre), amikor elektromos áram halad át rajta. Ezért nem tartalmaz olyan üvegrészeket, amelyek eltörhetnek, vagy olyan szálakat, amelyek megéghetnek vagy eltörhetnek. Ezért a LED izzók kiválóan ellenállnak az ütéseknek és ütéseknek.

A Foglalat az izzónak az a része, amelyet a világítótestbe szerelünk, és amelyen keresztül egyidejűleg csatlakozik a tápegységhez. Sokféle foglalat létezik, de a leggyakrabban az Edison menetes E14 és E27, majd a GU10 bajonettes és a GU5.3 (MR16) tűs foglalatúak a leggyakrabban használtak. A könnyebb kiválasztás érdekében az összes RETLUX fényforrás aljzata ikonnal van jelölve a csomagolás elején.

Tipp:

E14 - kis lámpák és lámpák 230 V-hoz (mignon)
E27 - a legelterjedtebb aljzat lámpákban és csillárokban 230 V-on
GU10 - mennyezeti spotlámpák 230 V-hoz
GU5.3/MR16 - mennyezeti spotlámpák 12 V-hoz

Kapcsolások száma

Ez az érték azt jelzi, hogy a fényforrás hozzávetőlegesen hányszor van bekapcsolva. Ez az információ segíthet kiválasztani a megfelelő fényforrást az otthoni elhelyezkedése szerint.

Fényerő-szabályozó

Az energiatakarékos fényforrások meglehetősen bonyolult elektronikája miatt nem mindegyik üzemeltethető elektronikus fényerő-szabályozóval. Ezért minden RETLUX termék csomagolásán egyértelműen fel van tüntetve ez az opció.

Energiafogyasztás

Egyszerűen megmutatja, hogy az adott készülék mennyi energiát fogyaszt. A pontos megfogalmazás az, hogy a teljesítmény egy fizikai mennyiség, amely az időegység alatt elfogyasztott energia mennyiségét fejezi ki. P betűvel van jelölve, alapegysége a Watt (jel: W). Az energiatakarékos fényforrások esetében a bemeneti teljesítmény már nem annyira fontos a választásnál, sokkal fontosabb a fényerő (fényáram).

Fényáram

A fényáram mértékegysége a lumen (jel lm). Fényforrások esetében "fényerőre" utal. Minél nagyobb az értéke, annál több fényt bocsát ki a forrás. Ezek az adatok ma már tulajdonképpen a legfontosabbak a villanykörte kiválasztásánál, ezért elsősorban a fényerő alapján válasszunk, ne az energiafogyasztás alapján, ahogy azt a klasszikus izzóknál megszokhattuk. Mert nem minden, például 10 W-os bemeneti teljesítményű energiatakarékos fényforrás világít egyformán.

Fény hőmérséklet

egyébként a színhőmérséklet is hívják, a fehér fény spektrumát jellemzi, mértékegysége Kelvin (K). Fényforrások esetében 1500 K és 8000 K közötti színhőmérsékletet tapasztalunk. Például. A 2700K az izzólámpához hasonló meleg fehér szín, a 4000K a fehér fény, a 6500K pedig a hideg fehér fény.

Példák a színhőmérsékletre:

1200 K: gyertya
2700 K: klasszikus izzó
5000 K: normál nappali fény
6500 K: szabványos nappali fény
7000 K: enyhén felhős égbolt
8000 K: felhős égbolt

Kapcsolatba lépni

írj nekünk

Használja az űrlapot, hogy gyorsan közölje problémáját vagy kérését.
Minden elem kötelező.

Kapcsolatok

Hivatalos forgalmazó és szerviz a Cseh Köztársaságban
Forgalmazó
FAST Hungary Kft.
Kántor út 10.
2310 Szigetszentmiklós
Magyarország
E-mail: info@fasthungary.hu
Servis
FAST Hungary Kft.
Kántor út 10.
2310 Szigetszentmiklós
Magyarország
​E-mail: szerviz@fasthungary.hu