Sajtóközlemények

Budapest 19.08.2022

Új energiacímkék a fényforrásokhoz

Az ügyetlen "pluszoknak" vége!
Az új energiacímkék már néhány betűből adnak egyértelmű tájékoztatást a vásárlók részére.
Az energiacímkék évtizedek óta kísérnek bennünket elektronikai termékek választása során. Az energiatakarékos technológiák folyamatos fejlesztésével az aktuális igényekhez való igazításának igénye is felmerül. Eddig az A betű után több + jellel ellátott, zavaros címkézésnek volt kitéve a vásárló. Nem csak az energiafogyasztást nem lehetett első ránézésre megtudni, de ami a legfontosabb, a "plusz" a jövőben folyamatosan növekedni fog. Március elején új címkék jelentek meg a különböző készülékeken. 2021. szeptember 1-től a megváltozott címkézés a fényforrásokra is vonatkozik.

 
Miként változnak a címkék??

Az alap egy tiszta skála, amely már nem tartalmaz többé plusz jelzéseket. Ezzel tulajdonképpen visszatérünk az eredeti verzióhoz, amely csak magukat a betűket tartalmazta A-tól G-ig. Az A+, A++ és A+++ osztályok többé már nem léteznek. A jelen technológia szintjén még nem lehet elérni a skála csúcsát.

A QR-kódok ugyanolyan fontos részét képezik az új címkéknek. Rajtuk keresztül a vevő könnyen hozzáférhet az európai EPREL termékadatbázishoz, amely minden információt tartalmaz, beleértve a műszaki dokumentáció az adott termékről.

Ami fontos, hogy marad az 1000 óránkénti termékfogyasztás. Továbbra is kilowattórában jelenik meg, és mindig a fent említett QR-kódtól balra található.

 

Pozor! Není štítek jako štítekFigyelem!

Bár a változtatások viszonylag minimálisnak tűnnek, az új címkézésre való áttérés hosszú távú folyamat. Valóban széles a kínálat a piacon, és ha éppen új fényforrást vásárol otthonába, néhány dolgot érdemes tudnia.

1)    2021.01.05-től minden terméknek szerepelnie kell az EPREL adatbázisban, beleértve az új címkét és adatlapot is
2)    Ha egy hagyományos boltban vásárol, lehetséges, sőt valószínű, hogy 2023.02.28-ig még a régi címkével ellátott termékeket találja. Az eladó azonban kérhet beszállítóitól új címkéket, beleértve a információs lapokat, és helyezze ki az üzletben.
3)    2023.01.03-tól minden fényforrásnak már új címkével kell rendelkeznie, amelynek fednie kell a régit. Emellett új információs lapoknak is rendelkezésre kell állniuk.
 

Új termékek már csak új címkével

A 2021. szeptember 1. után forgalomba hozott új fényforrásokra nem vonatkozik az átmeneti időszak. Ezeket már regisztrálni kell az EPREL adatbázisban, és az is szükséges, hogy már rendelkezzenek új címkékkel, és pl. információs lapokkal.


Ez most túl sok információ volt? Ne essen kétségbe! Szívesen adunk tanácsot. Egy fontos szabály megmaradt, minél korábbi a betű az ábécében, annál gazdaságosabb a termék.